Aydınlatmada kullanılan ışık kaynakları üç grupta incelenmektedir. Üç başlık altında aydınlatma sistemlerini açıklayabiliriz.
Doğal Aydınlatma:
Doğal aydınlatmanın temel enerji kaynağı insan yapımına ve çalışırken elektrik enerjisine ihtiyaç duymaz. Bu aydınlatmada güneş ışığı baz alınmaktadır. Gün ışığının yönlendirilerek cisimlerin üzerine yansımasını sağlamaktadır. Güneş doğal ışık kaynaklarına örnek olarak gösterilebilir. Aynı zamanda enerji tasarrufu da sağlamaktadır. Günümüzde sokak lambaları bu sistemle çalışmaktadır. Solar aydınlatma olarak bilinmektedir.
Yapay Aydınlatma:
Yapay aydınlatma insanlar tarafından ışık sağlamak için geliştirilmiştir. Görsel konfor oluşturulması için elektrik kullanılarak insanlar tarafından geliştirilmiştir. Armatürler, ampuller, lambalar yapay aydınlatmalardır.
Bütünleşik Aydınlatma:
Görsel konfor sağlamak amacıyla kullanılmaktadır. Yapay ışık kaynaklarının birleşiminden oluşmuştur.
Aydınlatma nerelerde kullanılır: Restoran, depo, kafe, iş yeri, ev…vb. kapalı ortamların aydınlatmasına iç mekân aydınlatması veya iç aydınlatma denilmektedir. İç aydınlatma genel ortamın aydınlatılmasına yönelik olup iç mimarinin önemli bir parçasıdır. Dış Aydınlatma: Park, yol, sokak, spor sahaları, bahçeler…vb. alanlar için çeşitli ölçeklerdeki yapay aydınlatma sistemlerine verilen addır. Dış aydınlatma için sokak ışıkları, işaret ışıkları, projektörler ve lambalar kullanılmaktadır. Fonksiyonel aydınlatma ise mekanlarda ve yapılarda görsel ihtiyaçları sağlamak, konfor yaratmak amacıyla kullanılmaktadır. Renkleri, ayrıntıları ve nesnelerin şekillerini hızlı ve rahat bir şekilde algılanmasını, görülmesini sağlamaktadır. Dekoratif aydınlatma ise, cisimlerin oldukları gibi görünmesini ve istenilen formda ve renkte görünmesini sağlamaktadır. Aydınlatma aynı zamanda mühendislikten ziyade sanat olarak da değerlendirilmektedir. Dekoratif olarak değerlendirilmektedir. Burada ışığın kullanım amacı cisimleri bütün ayrıntılarıyla birlikte göstermek değil, estetik birtakım vurguları yansıtabilmektedir. Tiyatro sahneleri, mağaza vitrini, peyzaj, eğlence mekânı… gibi dış ceplerin olduğu mekanlarda dekoratif amaç tercih edilmektedir.
Birçok aydınlatma ürünleri bulunmaktadır. Bunlar;
Ampuller: Enerji tasarruflu ampuller, Led ampuller, metal halide ampuller, halojen ampuller, özel ampuller, rustik ve Edison LED ampuller, SMD Led ampuller, PL serisi ampuller,
Aydınlatma Armatürleri: Acil aydınlatma armatürleri, sarkıt aydınlatma armatürleri, sensörlü armatürler, glop armatür, sokak armatürleri, spot armatürleri.
Aydınlatmada kullanılan ışık sistemleri; günümüzde gerek iç gerekse dış mekanlarda aydınlatmanın gerektiği yerlerde aydınlatma ürünlerine çok ihtiyaç duyulmaktadır. Endüstriyel alanlardan, evlere kadar birçok alanda kullanılmaktadır. Günümüzde en çok kullanılan aydınlatma ürünleri telli, led aydınlatma ve floresan aydınlatma ürünleridir. Bunun yanı sıra neon lambalar, balastlar, halojen lambalar ve ampuller çok sık tercih edilmektedir. Günümüzdeki aydınlatma ürünleri son teknolojiyle hazırlandığı için enerji tasarrufu sağlayan, dayanıklı, uzun ömürlü olup bulunduğu alana konfor ve dekoratif estetiklik kazandıran ürünlerdir. Aydınlatma armatürleri ile yaşam alanlarınıza zarafet ve yenilik kazandırarak iç dekorasyon unsurlarınızı güncelleyebilirsiniz.
Günümüzde en çok tercih edilen aydınlatma ürünlerinden biri LED ampullerdir. Bunun nedeni uygun maliyetli ve uzun süre dayanıklı olmasıdır. İhtiyacınıza göre LED ampul alırken watt, renk sıcaklığı, renk oluşturma endeksi, ışık yayılımı, verimlilik, lümen gibi özelliklerine bakmalısınız. Aydınlatmada kullanılan ışık sistemleri; enerji tasarrufu sağlayan ampullerde günümüzün en popüler aydınlatma ürünlerindendir. Bunun nedeni kullanışlı ve uzun ömürlü olmasıdır. Az elektrik harcayarak daha fazla ışık yayma özelliğine sahiptir. Ortalama 8000 saat kullanım ömrüne sahiptir. Rustik LED ampulleri ise daha çok iç mekanlarda dekoratif amaçla tercih edilmektedir. Bu ampullerden alırken avizenizle uyumlu olmadığına dikkat etmelisiniz. Bu ampullerden alırken Kelvin değerini de mutlaka dikkate almalısınız.