Birçok farklı şarj cihazı türü vardır. Bazıları özellikle tezgah testi uygulamaları için tasarlanmıştır, diğerleri ise robotik veya kesintisiz güç kaynaklarında kullanılır. Aralarındaki fark, geçtikleri şarj aşamalarındadır. Toplu şarj olarak bilinen şarjın ilk aşaması, aküye yüksek voltaj ve amper uygular. İkinci aşama olan absorpsiyon şarjı, aküye giden giriş akımını düşürür. Üçüncü aşama, "soğuma" döngüsü olarak adlandırılır. 'Bakım' veya 'sabit' şarjı kullanan bir pil şarj cihazı, pili daha uzun bir süre boyunca tam olarak şarjlı tutmak için tasarlanmıştır. Bu şarj türü, yüzde 100 kapasiteye ulaşana kadar sabit akım uygulamaya devam eder. Şarj cihazı, pilin kapasitesini izleyecek ve kapasite kaybı algılarsa buna göre ayarlamalar yapacaktır. Akıllı pil şarj cihazları, pil ömrünü uzatmak için tasarlanmış bir pro şarj sistemine sahiptir.
Pil ve şarj cihazlarının bazıları basittir, yani karmaşık bir şarj döngüsü olmadan her tür pili şarj edebilirsiniz. Ancak bazıları çok karmaşıktır ve özel bir şarj cihazı gerektirir. Genellikle, park halindeki bir arabanın şarjını muhafaza edebilen taşınabilir şarj cihazları bulacaksınız. Ayrıca tamamen boşalmış bir pili sekiz saatte şarj edebilen büyük, ağır hizmet tipi şarj cihazları da vardır.
Pil ve şarj cihazı, pilin sağlığını izleyebilir ve voltaj güvenli sınırın altına düşerse şarjı otomatik olarak durdurabilir. Basit bir şarj cihazı sabit bir akım kaynağı kullanırken, daha üst düzey bir şarj cihazı sabit bir voltaj kaynağı kullanır. Sahip olduğunuz pilin türüne bağlı olarak, bazı şarj cihazları, pil kapasitesini kaybederse şarj işlemini otomatik olarak kesmek için bir zamanlayıcı kullanır. Akıllı akü şarj cihazı, en üst düzey şarj ayarlarını kullanır ve döngü tamamlanana kadar güç kaynağını devre dışı bırakarak aracınızı korur.
Akıllı pil şarj cihazı, pili iyi durumda tutmak için voltajı ve akımı otomatik olarak düzenler. Pil maksimum kapasitesine ulaştığında şarjı otomatik olarak kesecektir. Ayrıca aşırı şarjı önlemek için sıcaklık sensörleri kullanır. Şarj sırasında piller döngü sonunda şarj cihazından çıkarılmalıdır. İdeal olarak, piller şarj cihazlarına zincir halinde bağlanmalı ve şarj cihazı çıkarılabilir olmalıdır. Bu kuralın tek istisnası, şarj cihazının taşınabilir olmamasıdır.
Akıllı pil şarj cihazı, aşırı şarjlı pil sorununu önlemenize yardımcı olabilecek bir araçtır. Verimliliğinin yanı sıra kullanımı da güvenlidir. Yüksek kaliteli bir şarj cihazı, voltaj ve akım regülatörü kullanan bir şarj cihazıdır. Mikroişlemcisi, pilin şarj durumunu tanımlayabilir ve şarjı otomatik olarak kapatabilir. En iyi taşınabilir şarj cihazları, düşük voltajlı bir pili algılayabilir ve kesebilir.
Pil ve şarj cihazı, bir mikroişlemci tarafından kontrol edilen bir devreye bağlanmıştır. Şarj döngüsünden sonra pilin bağlantısı kesilecektir. Kullanırken pilin tamamen şarj olduğundan emin olmak önemlidir. Basit bir şarj cihazının sıcaklık sensörü yoktur, bu nedenle şarj döngüsünün sonunda bağlantısının kesilmesi gerekir. Bu, yangına neden olabilecek aşırı ısınmaya neden olabilir. Araç aküsü aşırı şarj olmuşsa, sürücü durmalı ve birkaç dakika beklemeli ve aracın şarj cihazını çıkarmalıdır.
İyi bir araç akü şarj cihazı, park halindeki aracın şarjını koruyabilir. Acil durumlar için daha yüksek oranlı şarj cihazları da bulunmaktadır. Hızlı bir şarj cihazı, pili gece boyunca şarjlı tutmanızı sağlar. En hızlı şarj cihazları, aracınız için daha yüksek düzeyde enerji sağlayacaktır. Aracınızın aküsünün aşırı şarj olmayacağından emin olmak istiyorsanız hızlı şarj cihazı kullanmalısınız. Hızlı şarj makinesi, gece şarj ünitesinden daha güvenlidir. En iyi akıllı pil şarj cihazları birden fazla pili destekleyebilir. Şarj cihazları farklı voltaj ve akımlarda çalışabilmelidir. Gerilim ve akımlar aynı olmalıdır. İki farklı voltaj ve akım kullanmaktan kaçınmalısınız. Birden fazla pili paralel olarak şarj ederken düzgün çalışmazlar. İyi bir deneyim sağlamak için her zaman aynı tip ve model pil ve şarj cihazı kullanmalısınız. Her zaman ihtiyaçlarınıza en uygun şarj cihazını seçmelisiniz.