Armatürlerin birçok renkleri ve modelleri bulunmaktadır. Bazıları tavana gömmeli, bazıları zemine monteli, bazıları sarkıt, spot ve avize olarak kullanılmaktadır. Aydınlatma ürünlerini oluşturan bazı parçalar bulunmaktadır. Bunlardan biri linye sigortasıdır. Bu sigorta dağıtım kablosundan armatürün bağlandığı buata kadar gelen hattır. Linyelerde mutlaka 6 amperlik bir sigorta kullanılmalıdır. Bu yüzden linye sigortası denilmektedir. Kablosunun kesiti ise en az 2,5 milimetrekare izoleli bakır iletken olmalıdır.
Aydınlatmada Kullanılan Armatürler; Armatürlerin parçalarından biri de aydınlatma sortisidir. Bu parça linye ile armatür arasındaki bağlantıyı oluşturan hattır. Bir armatürde en fazla 9 aydınlatma sortisi bulunmalıdır. Kablosunun kesiti ise en az 1,5 milimetrekare bakır iletken olmalıdır. Kablo kesitleri 2,5 milimetre kare izoleli bakır iletken olmalıdır. İç mekanlarda kullanılan armatürlerin TSE tarafından onaylanmış olması gerekmektedir. Armatürler adını önündeki adlardan alırlar.
Çeşitli armatürler vardır bunlar;
Tip A Tijli yani Sarkıtlı Armatür: 25-30 cm çapındadır. Opal çam globlu ve 150 cm uzunluğundadır. Sarkıtlı alüminyumdan üretilmiştir.
Tip B1 Tavan Armatür: 25-30 cm çapındadır. Opal çam globlu bir armatürdür.
Tip B2 Tavan Armatür: 25-30 cm çapındadır. Opal çam globlu bir armatürdür. Alüminyumdan yapılmıştır, sürgülü tutuculudur. 0,50 milimetre kalınlığında DKP sac gövdesi vardır.
Tip C Porselen Kaideli Armatür: 16- 21,5 cm çapındadır. Vidalı opal cam globludur. Lastik contası vardır. Duvar ve tavanlarda kullanılır.
Tip E Çelik Telli Kafesli Etanj Armatür: Lastik contalı, camlı, çelik tel kafesi bulunan, özel alüminyum altlıklıdır. Tavan ve duvar için iki ayrı tipte üretilmektedir.
Tip G Çift Duylu Tijli (Sarkıtlı) Armatür: İki duylu olarak üretilmektedir. Tip A tijli armatüre benzer.
Tip H Atelye Armatürü: Tavan yüksekliği spor salonu, atölye, fabrika gibi yerlerde tercih edilmektedir. 40 cm çapındadır ve 1mm sac emayeden yapılmaktadır. Kontak iticili olup, soket sıkıştırma yayı ve porselen duyu vardır. Gerekirse eğer, cam, balast ve tij takılabilir.
Asma Tavan Armatürü: Yapısında duy, rozans, yuvarlak kordon bulunmaktadır. Tavanlarda kullanılır.
Tip L Etanj Armatür: Alüminyum gövdeli, dökme demirden yapılmıştır. Opal cam veya şeffaf globludur. Lastik contalıdır. Gövdesi tozlu ve nemli için özel olarak üretilmektedir.
Avize Armatürü: Bu tip armatürlerin tij uzunluğu 60-80 arasında değişmektedir. Madeni kolları ve porselen duyları vardır. N1 tip bir kollu, N3 tipi 4-5 kollu, N2 iki ve üç kolludur.
Tip O Aplik Armatürü: Yapısında opal cam glob, madeni kol ve porselen duy bulunmaktadır.
Spor Salonu Akkor Flamanlı veya Gazlı Deşarj Ampul Armatürü: Bu armatürler 40-60 cm emaye kaplıdır. Alüminyum reflektörlü, havalandırma düzeneği vardır. Armatürün ön kısmı ise top çarpmalarına karşı dayanıklı bir şekilde üretilmiştir ve açılıp kapanabilmektedir. Tel kafesli bir armatürdür. E40 ya da E27 porselen duyu vardır. Tip SS2 armatürüyle Tip SS1 balastlı olan tiptir.
Aydınlatmada kullanılan armatürler yaşam alanlarında asma tavan lamba modelleri, ev aydınlatma tasarımları, dış mekan aydınlatma örneklerinde kullanılan dekoratif ürünlerdir. Aydınlatma ve ışık sistemlerinde armatür modelleri ile yaşam alanlarınıza yenilikçi dekorasyon havası kazandırıp, ortamın havasını değiştirebilirsiniz.
Projektör Armatürler: Cephe aydınlatmalarında kullanırlar. Limanlar, otoparklar, limanlar, spor salonları, tarihi binalar, müzeler ve depolardır.
Acil Aydınlatma Armatürleri: Bu armatürler kaçış yolları üzerinde kullanılmaktadır. Yürüme düzeyinde en az 1 lux, acil aydınlatma süresinin sonunda ise 0,5 lux olacak şekilde yerleşim yapılmaktadır. Elektrik kesintisinin ardından en az 1 saat süreyle aydınlatma yapmaktadır. Bu armatürler binanın yüksekliği ve insanın yüküne göre 2 veya 3 saat yanabilir. Aynı zamanda yönlendirme levhaları, yangın ihbar butonları, dönüş noktaları, merdivenlerde kullanılır.