İç mekânlarda kullanılan çöp kutuları artık sıradan görüntüye sahip olmaktan çıktı. İç dekorasyonu tamamlayıcı özellikte olup, oldukça değişik modellere sahip ve son derece modern görünümlü tasarlanıyor. İç içe geçmiş çöp kutuları iç kısmı çıkarılabilen kutucuk oldukça kullanışlıdır. Kolay yerleştirme ve saklama için ayarlanabilir kayışlarla gelirler. Ekstra rahatlık için, kilitlenebilen bir iç astar ve dış kasaya sahiptirler. İç kutucuk sızdırmaz, bu nedenle gıda veya sıvılar için önerilir. Bu çöp kutusunun çıkarılması ve temizlenmesi kolaydır. Bazı çöp kutuları paslanmaz çelikten yapılmıştır, bu nedenle duvarınızı çizmez. Ayrıca duvarı kokulardan korumak için yapılmıştır, bu da küçük mekânlar için önemli detaydır.
Çöp Kovası Çeşitleri Nelerdir?
- Ahşap Çöp Kovaları
- Plastik Çöp Kovaları
- Metal Çöp Kovaları
- Otomatik Çöp Kovaları
- Sensörlü Çöp Kovaları
- Desenli Çöp Kovaları
- Demir Çöp Kovaları
İş yeri için büyük miktarlarda atık barındıracak şekilde tasarlanan metal çöp kovaları, herhangi bir yere konumlandırılabilir. Çöpleri düzenlemenize yardımcı olan birden fazla bölmeye sahip verimli kutulardır. Çelik çöp kovaları dikdörtgen basamaklı çöp kutusu modelleri, atıkları geri dönüştürülebilirlerden ayırır. Bu kutuda biri çöp, diğeri geri dönüşüm için olmak üzere iki kova vardır. Açma ve kapama için bir ayak pedalına ve parmak izi ve lekeleri önlemek için güçlendirilmiş bir menteşeye ve çekici bir tasarıma sahiptirler. Bu çöp kutusu oldukça kullanışlı ve çevre dostudur. Park ve bahçeler gibi açık alanlardaki ve diğer umuma açık yerlerdeki çöp kutuları günümüzde güvenlik sebebiyle artık metal ve kapalı olarak üretilir. Bunlara çöp konteynerları da denir. Konteynerlarda biriken çöpler şehir yönetimi tarafından düzenli olarak toplanıp ayrıştırılır. Konteynerlar genellikle plastik, sac veya metal gibi birinci sınıf malzemelerden üretilen çevre ve insan dostudur.
Çöp kutularında geri dönüşüm faaliyetleri de yapılmaktadır. Böylece konteynerlardaki çöpün ayrıştırılma işlemi kolaylaştırılmaktadır. Kâğıt, cam şişe, pet şişe, plastik, pil, karton, teneke gibi birçok geri dönüşüm konteynerları mevcuttur. Bu kutular doldukça geri dönüşüm tesislerinde tekrar ayrıştırılarak ülke ekonomisine katkıda bulunurlar. Geri dönüşüm sistemini gönüllü olarak yapan kurum ve dernekler de var. Tehlikeli ve tıbbi atıklar ise örneğin hastanelerde çöp kutusu bir kez kapatıldıktan sonra tekrar açılmayan kutular kullanılırlar. Sanayi atıkları için ise her ülkenin kendi hukuki düzenlemeleri ile uygulamak zorunda olduğu atık toplama yöntemleri vardır.