İkisi arasındaki fark, cam zarfın ve zarfın içindeki gazın bileşimindedir. Standart bir akkor ampul, genellikle nitrojen-argon olmak üzere inert bir gaz karışımı içeren ısıya duyarlı bir cam zarfa sahiptir. Tungsten filaman ısıtıldığında buharlaşır ve daha soğuk cam zarfın üzerinde metal biriktirir (akkor ampullerin ömürlerinin sonunda siyah görünmelerinin nedeni budur). Bu işlem, ampule makul bir ömür vermek için akkor ampul filamanlarının optimumdan daha az ısıtılmasını gerektirir. Düşük filaman sıcaklığı, akkor ampullere tipik turuncu-sarı, sıcak görünen ışığını verir.
Halojen Ampuller Nedir?
Halojen ampuller, daha yüksek sıcaklıklara izin veren erimiş bir kuvars zarf ("kapsül") kullanır. Kuvars zarfın içinde, başlangıçta iyot olan ve şimdi genellikle brom olan bir buhar bulunur. Tungsten filamanı her zamanki gibi buharlaşır, ancak daha yüksek sıcaklıklar, tungstenin zarf üzerinde birikmek yerine buharla karışmasına neden olmak için yeterlidir. Buharlaşan tungstenin bir kısmı filament üzerinde yeniden biriktirilir. Bu rejeneratif döngü ve daha yüksek filaman sıcaklığının birleşimi, standart akkor ampullerden daha uzun ömürlü ve biraz daha yüksek verimliliğe sahip bir ampulle sonuçlanır. Daha yüksek sıcaklıktaki filament, genellikle halojen ampullerle ilişkilendirilen "beyaz" ışığı da üretir. Halojen, brom, klor, flor ve iyot dahil olmak üzere bir elektronegatif element ailesine verilen isimdir. Halojen ampuller çeşitli şekillerde "tungsten halojen", "kuvars halojen" veya kısaca "halojen" olarak adlandırılır. "J" ampul terimi (bazı üreticiler halojen ampul tanımlamalarında "J" harfini kullanırlar) muhtemelen İngilizce'de halojen ailesindeki elementlerden biri olan "iyodin" anlamına gelen Almanca "Jod" kelimesinden gelir.
Halojen Işık Nedir?
Halojen, esasen akkor ışığın geliştirilmiş bir versiyonu olan bir aydınlatma teknolojisi türüdür. Tıpkı akkor ampullerde olduğu gibi, elektrik akımı sokete girer ve tungsten filamana kadar hareket ederek filamanı akkor haline getirir. Halojen ampuller, bir kuvars kapsül içine yerleştirilmiş ve iyot ve brom ile doldurulmuş tungsten filamanlara sahiptir.
Halojen Ampuller Nasıl Çalışır?
Bir ampulü yapay ışık üretmek için kullandığı teknolojiye göre sınıflandırılır. Halojen lambalar, akkor ampul teknolojisinin yalnızca geliştirilmiş hali olduğundan, onları kendi lamba aileleri olarak sınıflandırılmaktadır.
Halojen Ampüllerin Artıları Nelerdir?
Işık kalitesi
Yine, nasıl akkor ampuller ışık kalitesinin altın standardıysa (diğer yapay ışık kaynaklarına kıyasla), halojenler de aynı standardı korurlar, çünkü onlar hala akkor ampul ailesinin bir parçasıdır.
Kompakt boyut
Kuvars çok küçük olduğundan, halojen lambaları bazı benzersiz uygulamalarda kullanabilirsiniz.
Karartma yeteneği
Bir restoranınız varsa ve genel aydınlatma için gömme kutularınızda birkaç halojen PAR varsa, onları kısmak istiyorsanız iyi durumdasınız demektir. Işıklarınızı kısmak istediğiniz her yerde halojenler mükemmel bir seçenektir.
Düşük Maliyet
Birçok geleneksel akkor ürünün büyük ölçekli kullanımdan kaldırılmasıyla, halojen, düşük maliyetli bir aydınlatma seçeneğidir.
Ampul Soketi Nedir?
Ampul soketi, içine bir ampulün yerleştirildiği ve ampule elektrik akımı ileten bir armatürdür. Ev akımı veya pil gücü gibi herhangi bir sayıda kaynaktan gelebilecek bir tür elektrik akımına bir ampul soketi bağlanır. Çoğu insan standart akkor ampul soketine aşinadır ve bu en yaygın türlerden biridir. Yüzlerce farklı ampul yuvası tasarımı mevcuttur ve birçok farklı ampul türü için de kullanılmaktadır. 2011'de ampuller, dünyada kullanılan açık ara en yaygın elektrikli cihazdır ve herhangi bir zamanda milyarlarca ampul kullanılmaktadır. Akkor ampuller en yaygın ampul türüdür, ancak yüksek verimli floresan ampuller giderek daha popüler hale gelmektedir. Her biri kendi soket tipine sahip diğer ampul türleri arasında halojen ampuller ve ışık yayan diyot (LED) ampuller bulunur.