Lambaderler salon, oturma odası ve salonlarda kullanılmaktadır. Birçok modeli de bulunmaktadır. Bulunduğu alanı şık gösterir. Samimi ve sıcak bir hava oluşturmak için beyaz veya sarı ışık yayan ampullerden kullanabilirsiniz. Böylece loş ve huzurlu bir ortam yaratmış olursunuz.
Aydınlatmak istediğiniz alanın ışık seçimi çok önemlidir. Alanda başka bir aydınlatma varsa eğer lambaderi dekoratif amaçlı kullanabilirsiniz. Genel olarak beyaz ve sarı ışık veren ampuller tercih edilmektedir. Genel aydınlatma alana gerekli olan ışığı yansıtır. 20-30wattlık lambader, LED, aplik veya mekanın tam ortasında 150-300 halojen sarkıtabilirsiniz. Yemek bölümünde ise 60cm yukarıda 30 wattlık floresan sartık atabilirsiniz. Oturma bölümüne ise 20wattlık yeterli olacaktır. Lambader aydınlatma'da ışık seçeneklerini yerleştirirken LED armatür çeşitlerine göz atmayı unuıtmayınız.
Dekoratif ürünler olduğu için bulunduğu alana farklı bir hava katan bu ürünlerin birçok rengi ve modeli bulunmaktadır. Renk ve model konusunda kullanılacağı alana uygun olmasına dikkat etmelisiniz. Yoğun olarak hangi renkler kullanılmışsa ona göre tercih yapabilirsiniz. Dekoratif ve doğru bir aydınlatma alanı çok daha şık ve güzel gösterir. Günümüzde en çok tercih edilen ise işlenmemiş ahşap ürünlerdir. Bu ürünler ortamı sıcak ve doğal gösterir.
Country detaylara sahip bir eviniz varsa eğer ahşap lambader modellerini tercih edebilirsiniz. Modern tarzda bir evdi yaşıyorsanız metal tasarımları tercih edebilirsiniz. Dilerseniz alacağınız ucuz malzemelerle kendinizde mükemmel bir lambader yapabilir böylece hafta sonunuzu verimli bir şekilde geçirebilirsiniz. Evinizde rahatlıkla alabileceğiniz, uygun maliyetli malzemelerden kolay bir şekilde kendi kendinize kimseden yardım almadan şık ve dekoratif bir lambader yapabilirsiniz.
Malzemeler
Büyük boya kovası 15 litrelik
Mumlanmış jüt ip
Kışlık şeffaf tutkal
İnce uzun sac
Silikon tabancası
1,20cm lik üç adet ahşap çubuk (önceden ayakların uç kısımlarını tripod şeklinde birleştirin)
Yapılışı
Tutkalı bir kaba boşaldın. 1 su bardağı tutkala, 1 su bardağı su ekleyin. Strechle kovayı iyice kaplayın. Jüt ipi tutkalın içine atın ve yavaşça çekmeye başlayın. Bu şekilde kovanın etrafını saracak şekilde dolamaya başlayın. Büyük kovalar için iki adet jüt kullanmalısınız. Dolama işleminin sonunda tutkalın kuruması için 1 gün boyunca bekletin. Dilerseniz kuruma işlemini hızlandırmak için fön makinasını da kullanabilirsiniz. Kovanın üst çıkıntılı kısmını maket bıçağıyla kesin.
Daha sonra yan tarafını içten aşağıya kadar kesin. Kestiğiniz yerden kovayı büzün ve kalıp haline gelmiş jütün içinden çıkarın. Sacı kenarlardan ayarlayarak bükün. İçine oturtacak şekilde sacı bükün. Sacın her iki tarafı için yapın. Sacı içine oturtmadan önce ortasını delin. Kenarları sağlam olması için kenarları silikon yapın ve yapıştırın. Daha sonra renkli bir küpür alarak etrafını silikonla yapıştırın. Daha sonra şapkayı silikonla levhanın ortasını tripodun üzerine yapıştırın. Matkapla tripodun ortasını delin ve fişini arasından geçirin ve duyu çıkarın ve silikonla yapıştırın. Lambayı takıp ışığı yakabilirsiniz. Dilerseniz tripodu boyayabilir veya vernikleyebilirsiniz.