Mutfak Aydınlatması Nasıl Olmalıdır?

Mutfaklar gün içinde çok sık zaman geçirdiğimiz yerlerdir. Mutfağınız için bir aydınlatma planı düşünüyorsanız dikkat etmeniz gereken bazı hususlar vardır.

Mutfak Aydınlatması Nasıl Olmalıdır?
254

Aydınlatmayla küçük bir mutfağı büyük gösterebilir hatta mimari bir hatayı gizleyebilirsiniz. Burada önemli olan doğru ve akıllı ışık kaynaklarını seçmenizdir. Muhteşem bir aydınlatmayla sıradan bir mutfağı saraya dönüştürebilirsiniz. Mutfaklar yemek yapmanın yanında yemek yeme, dinlenme ve arkadaşlarla vakit geçirmek için kullanılan alanlardır. Mutfakta doğru ve bilinçli bir aydınlatma yaparsanız kusurları da düzgün bir şekilde saklayabilirsiniz.

Mutfaklarda aydınlatmanın en doğru olduğu zamanlar ise mutfağı ilk yaptırdığınız zamanlardır. Mutfağınızın planını yaptırırken aydınlatmayı göz önünde bulundurmalısınız. Aydınlatma yaparken mutfağınızın planına bakın ve yapabileceğiniz etkinlikleri düşünün. Eviye üstü, yemek hazırlama, tezgâh gibi alanlar bölgesel aydınlatmaya dahildir, yemek yeme alanı ise genel aydınlatmaya dahil olan alanlardır. Aydınlatma planınızı yaparken aydınlatma türlerini de araştıran, mutfağın boyut ve düzenini, ışığın nasıl yansıması gerektiğini düşünün.Aydınlatma için basit bir şekilde açma ve kapama düğmelerinin yanı sıra dimmerlı anahtarları da kullanabilirsiniz.

Böylece ışık kaynağına giden gücü azaltıp arttırarak istediğiniz zaman güçlü ve istediğiniz zaman yumuşak bir ortam oluşturabilirsiniz. Akıllı ışık sistemlerini kullanarak mutfağınızın ışığını akıllı telefon veya tablet üzerinde de rahatlıkla kontrol edebilirsiniz. Mutfağınız için aydınlatma ürün seçeneklerini ve hangi ürünü alabileceğinizi araştırın, bunun için mağazaları geçin. Aydınlatmalarınızı iyi bir şekilde kurmak için işinde uzman olan bir elektrik teknisyeniyle iletişime geçin.

 

Mutfak Aydınlatması Nasıl Olmalıdır?

 

Aydınlatma Türleri

Bölgesel Aydınlatma: Bu aydınlatma türünde lavabo, tezgah ve ocak gibi ana çalışma alanlarını hedefe alır. Ocağın, tezgahın veya lavabonun hemen üzerinde aydınlatmayı sağlamanız gerekir. Eğer, üzerinde dolap varsa alt kısmına spot aydınlatmalar yerleştirmelisiniz. Fakat aydınlatmaları mümkün olduğunda dolabın ön kenarına yakın yerleştirin aksi halde sadece tezgahın arka tarafını aydınlatmış olursunuz. Bölgesel aydınlatmada minik floresanlar, şerit aydınlatmalar, yönlendirmeli veya gömme spotları, LED aydınlatmalar kullanabilirsiniz.

Ortam Aydınlatması: Geniş bir ortam aydınlatması yapmak istiyorsanız öncelikle mutfağınıza ne kadar doğal ışık girdiğine ve pencere sayısına bakmalısınız. Mutfağınız çok işlevli ve büyükse eğer ışığı ayarlanabilir duvar lambalarıyla hareket ettirilebilir spotları tercih etmelisiniz. Bunun yanı sıra masa üzerinde alçalıp yükselen aydınlatmalarda hoş bir görüntü oluşturacaktır.

Genel Aydınlatma: Bu aydınlatma türünde mutfak için en uygun olan aydınlatma seçenekleri sarkıtlardır. Yemek masasının üzerindeki bir dizi sarkıt aydınlatma ya da tek büyük sarkıtla bu alanın, mutfağın çalışma alanlarından farklılaşmasına yardımcı olacaktır. Dilerseniz mutfağınızın tipine göre cama kadar istediğiniz malzemeden aydınlatma türü seçebilirsiniz. Sıcak ve samimi bir ortam yaratmak için sarkıtı masanın ya da ünitenin tam üstüne ortalayarak asabilirsiniz. Genel aydınlatma yaparken mutlaka netlik için beyaz ışık seçmelisiniz. Mutfakta doğrama, yemek ve karıştırma ve yemek tarifini okuma gibi işlerin yanı sıra yemek yemek, fırında pişen yemeği kontrol etmek… vb. işlerden dolayı ışığın net olması önemlidir. Loş ışık veya başka renkte ışıklar yetersiz kalacaktır. Özellikle kesici aletlerle çalışıldığı için mutfağın karanlık olmaması gerekir ve yeterince aydınlık olmasına dikkat edilmelidir. Örneğin mutfağınıza sarı bir ışıkla aydınlatırsanız fırında pişen yemeği sarı ve kırmızı gibi görün piştiği konusunda yanılabilirsiniz. Bu yüzden mutfak ışığının net ve gün ışığına yakın renkte olması yani beyaz olması gerekmektedir.

 

Mutfak Aydınlatması Nasıl Olmalıdır?

 

Mutfakta LED Armatür Kullanılır mı?

LED, aydınlatma enerji maliyetlerini azaltan ve ekonomik bir yol sunan, yüksek verimli ve popüler aydınlatma teknolojisidir. Birçok sayıda LED ampul tipi vardır. En yaygın olarak kullanılanı ise LED tavan lambalarıdır. LED armatürlerin modelleri ve özellikleri, iç mekân aydınlatmaları için çok uygundur. LED armatürler günümüzde konut aydınlatmasının yanı sıra ofislerde, okullarda, depolarda, fabrikalarda, havaalanlarında, oteller ve hastanelerde de çok sık kullanılmaktadır.

LED armatürler tavana sabitlenen gömme veya panel olarak monte edilebilen seçeneklere sahiptir. Bu ürünler çok yönlü tavan aydınlatması ürünleridir. LED tavan lambalarının çok çeşitli şekilleri ve tasarımları bulunmaktadır. Her tarza hitap eden aydınlatma ürünleri içerisinde olan LED armatürleri takmak çok kolaydır ve çoğu kurulum için uzmanlık gerektirmeyen malzemelerdir. LED teknolojisinin sağladığı avantajlar sayesinde sınırsız çeşitleri vardır. Armatürler genel ortam aydınlatmasında kullanıldığı gibi ortam aydınlatması olarak da kullanılmaktadır.

LED Armatürlerin Özellikleri

Mutfakta LED armatür kullanılabilir. Bunun nedeni sebze ve meyveleri daha dikkatli bir şekilde yıkayabilir, yemeğinizi tarife göre uygun ölçülerde doğrayıp karıştırabilirsiniz. Yiyecekleri, kullanmak istediğiniz malzemeleri ve mutfak gereçlerini bu sayede daha rahat görebilir ve yıkayabilirsiniz. Mutfaklarda LED panel armatür kullanabilirsiniz. Bu ürünler yarı iletken malzemelerden geçerken, reaksiyona girdikleri zaman oluşan elektrominesans etkisiyle yüksek yoğunluklu bir ışık kaynağına dönüşür. Panel armatürler homojen bir aydınlatma sağlamaktadır. Bu ürünler PC akrilik levhalara sahiptir. Genellikle yumuşak ve parlaklık yaratmak için difüzörlerle birlikte sunulurlar.

 

Mutfak Aydınlatması Nasıl Olmalıdır?

 

LED armatürlerin avantajları homojen bir ışık dağılımı yaparlar. Ortama sabitlenmesi kolaydır ve güvenli bir şekilde çalışır. LED armatürleri hem LED teknolojilisi hem de konumlandırma avantajıyla çok iyi ışık dağılımı yapar. Parlak ışığının olmasına rağmen enerji tasarrufu sağlar ve düşük güç tüketmektedir. 6W LED bir ampul, 60 wattlık bir akkor ampule karşı yüksek lümen değerine sahiptir. İyi yapılmış olan bir LED devresi %80 kadar bir enerji verimliliği sağlar. Bu kullanılan enerjinin %80’inden fazlasının ışık enerjisine dönüştürüldüğü anlamına gelir.

LED armatürlerin birçoğu geleneksel armatür modelleri kadar ışık üretir ve fazla enerji harcamaz. Isı dağılımı konusunda akkor ampullerden çok daha verimlidir. LED armatürler enerji maliyetlerinden tasarruf sağlayan ışıklardır ve bunun yanı sıra kullanıldığı ortama estetik ve şık bir görüntü sağlamaktadır. Bunun yanı sıra mutfakta genel aydınlatma olarak beyaz ışık kullanılmalıdır. Doğal ışığın dağılımını engellemeyecek şekilde ışığın dolaşımı zorlaştırmayan bir düzenleme yapmalısınız. LED armatürlerden yayılan ışık gözleri yormaz ve yemek pişirme sırasında farklı yiyeceklerin renklerini rahatlıkla görebilirsiniz. Böylesi ışıklar altında yemek pişirmek çok pratik olacaktır. Yemeğin kullanıldığı alanlarda ideal nokta aydınlatılmasının yapılması gerekmektedir. Işıkları yüksek modüllerin altına yerleştirmeniz ideal olacaktır. Beyaz renk çelik ve cilalar ışığı güzel yansıtacaktır.

 

Mutfak Aydınlatması Nasıl Olmalıdır?

 

Rahat yemek pişirmek ve sebze, meyveleri daha iyi yıkamak için tezgâh aydınlatması yapabilirsiniz. Bu tip aydınlatma çok fazla ışığa ihtiyaç duyacaktır. LED ışıklar bu noktalar için ideal bir seçenektir. Kabloları gizleme imkânı görüş açısından gizlenmeleri ve yüzeyleri aydınlatması için en iyi güçlü noktalardır. Yemeğin kullanıldığı, yapıldığı alanlarda ideal bir nokta aydınlatması aynı zamanda hayati önem taşımaktadır. Zira kazaların birçoğu mutfaklarda meydana gelmektedir. Bu nedenle mutfağınızın her alanı için ideal aydınlatmalardan yararlanmalısınız.

Yorumlar
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler'e aittir.