Ofis Aydınlatma Tasarımlarında Kullanılabilecek 10 Alternetif Işık Önerisi

Ofis aydınlatmasının doğru bir şekilde yapılması çalışanların verimliliği açısından önemlidir.

Ofis Aydınlatma Tasarımlarında Kullanılabilecek 10 Alternetif Işık Önerisi
297

Kişilerin ruh halini ve üretkenliğini etkileyen önemli bir konudur. Kullanılacak olan modellerin profili, ışık tipi ve verimliliğinin çalışanlar üzerinde etkisi vardır. Kötü bir aydınlatma kişiler üzerinde negatif etki yaratarak çalışma verimini azaltır. Işığın etkisi insan psikolojisi üzerinde etkisi büyüktür. Bu yüzden ofis aydınlatmasının dikkatli ve doğru bir şekilde yapılması gerekmektedir. 
Ofis aydınlatması
Ofis aydınlatma tasarımlarında kullanılabilecek 10 alternatif ışık önerisi… Ofis aydınlatma işlemleri dolaylı, doğrudan, korumalı gibi seçenekleri barındırmaktadır. Doğrudan aydınlatma daha çok bilgisayar işleri, evrak işleri gibi yoğun odaklanma isteyen görevler için uygundur. Bunun için masa lambaları doğrudan aydınlatma için kullanılmaktadır. Masa lambalarının yüksek verim sağlamaları için lamba kaynağının doğrudan kişinin görüş hattında olmaması gerekir. Bu yüzden ampul renginin gözleri yormayacak şekilde olması gerekir.
Ofis aydınlatması
 
Görev aydınlatması ayarlanabilir bir konumda olmalıdır. Böylece potansiyel bir parlama veya kontrast oluşturarak kolay bir şekilde sabitlenebilir. Bu da konforu arttırmaya yardımcı olur. 
 
Ofis aydınlatma tasarımlarında kullanılabilecek 10 alternatif ışık Örnekleri
 
  • LED panel armatürler 
  • 6500k ampuller 
  • Floresan ışıklar
  • Gooseneck lambalar 
  • Yan lambalar 
  • Beyaz ışık 
  • Sarkıt armatürler 
  • Tavana gömmeli aydınlatmalar 
  • Duvara gömmeli aydınlatmalar 
  • Odaklanmayı sağlayan masa lambaları 
 
Ofis aydınlatma da renk ve sıcaklık alanın kullanım şekline göre değişmektedir. Doğru miktarda ışık, farklı spektrumlar ve ışık yoğunluğunun sağlık üzerinde etkisi büyüktür. Genellikle sarı ve turuncu ışıklar kişileri rahatlatır, soğuk mavi ve beyaz ışıklar ise konsantre olmak ve çalışmak için kullanılmaktadır.
 
Bu ışıklar uykuyu kaçıran renktedir bu yüzden ofislerde kullanılmaktadır. Aydınlatma sıcaklığı günün saatlerine göre değişmektedir. Sabahları çalışanların uyanık kalmasını sağlayacak ve motive olabilecek şekilde mavi ve beyaz spektrumda ışık yayar.
ofis aydınlatması
Bunun için LED ve floresan lambalar çok ideal ürünlerdir. Bunun yanı sıra LED ampuller dışardaki doğal ışığı taklit etmek için yaydıkları ışığın değiştirilmesi için renk ve sıcaklığı ayarlama imkânı verirler. 
ofis aydınlatması
Ofis aydınlatma tasarımlarında kullanılabilecek 10 alternatif ışık önerisi… Doğal ışığın nereden geldiği ve günün en parlak zamanlarında yapay aydınlatmanın kısılmasını sağlayacak şekilde doğal ışık olup olmadığı ofis aydınlatması tasarlanmalıdır.
ofis aydınlatması
Ofisiniz doğal ışıktan yararlanmıyorsa eğer yeterli doğal ışığa ve sıcaklığa yakın ofis aydınlatmalarını tercih etmelisiniz. Ofisini aydınlatırken ışığın nereden geldiği önemlidir.  Ofiste çalışanlar bilgisayarların başındayken arkalarına yerleştirilmiş bir ışık kaynağı, monitörlerde rahatsız edici ve çalışanın konforunu azaltan parlamalar oluşabilir.  Bu da çalışanların performansını olumsuz yönde etikler ve hata yapmalarına neden olur.
 
Bu gibi etkiler baş ağrısına da neden olmaktadır. Bu nedenle ofiste kullanılacak aydınlatmanın alana eşit bir şekilde dağılması sağlanmalıdır. Bilgisayarlar, pencere gibi zıt ışık kaynağına sahip olan yerlerde kullanılmamalıdır.
ofis aydınlatması
Işık kaynağına veya doğrudan görüş hattının altına yerleştirilmesi büyük bir hatadır. Aydınlatmada ışığın şiddeti önemlidir. Standart ve bilgisayarın kullanıldığı ışığın şiddeti 500 lux iken, detaylı çizim işleri veya mekanik işlerle ilgilenen ofislerde ise 2000 lux’a kadar çıkabilmektedir. Düşük şiddette ışık uyuşukluk haline, dikkat dağınıklığına neden olurken, çok şiddetli ışıklarda baş ağrısına neden olabilmektedir. 
 
Yorumlar
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler'e aittir.