Armatür, birden çok elektrik kaynağının çalışması için gerekli olan bütün parçaları içinde bulunduran aydınlatma ünitesine denilmektedir. Acil çıkış aydınlatmaları, güvenlik ışıkları, trafik ışıkları, vurgu aydınlatmaları gibi özel olarak kullanılmaktadır. Geleneksel armatürlerde ise soket yardımıyla kolayca değiştirebilmektedir. Yapay bir ışık oluşturmak için kullanılan elektrik cihazlardır.
İç aydınlatmada birçok farklı armatür modelleri kullanılmaktadır. Armatür modelleri mekanların yapısına ve kişilerin tarzına göre farklılık gösterebilir. Tip B1 ve Tip B2 tavan armatürleri, Tipi C porselen kaide model armatürleri, Tip çelik kafes modeli etanj armatürleri, Tip H tavan asma armatürleri, Tip H tavan asma armatürü, Projektör armatür çeşitleri bulunmaktadır.
Modern, retro ve vintage gibi tasarımlar bulunmaktadır. Mekanların alanlarına ve yapısına uygun olarak kullanılabilen aydınlatma armatürleri bulunmaktadır. Bunun yanı sıra tasarımlara göre klasik veya modern modeller arasından seçim yapabilirsiniz. Mutfak ve oturma odaları için LED ışık tasarım ürünleri tercih edilmektedir. Bunun yanı sıra alana verilecek olan aydınlatma açısı da çok önemlidir.
Teknik Armatür Nedir Ne İşe Yarar Tip A tipli armatür; 25-30cm çapında opal cam globlu, 150cm uzunluğunda, sarkıtlı alüminyumdan yapılmışlardır.
Tip B1 tavan armatürü; 25-30cm çapında olup cam globlu olan armatürlerdir.
Tip B2 tavan armatürü; 25-30cm çapında cam globlu olup, alüminyumdan yapılmıştır. Sürgülü tutuculu, 0,50mm kalınlığında olup DKP sac gövde armatürdür.
Tip C porselen kaideli armatür; 21,5cm çapında, vidalı opal camı, globlu duvar veya tavan armatürü, lastik contalıdır.
Tip E çelik telli kafesli etanj armatür; çelik tel kafesi bulunan, özel alüminyum altlıklı, lastik contalı, kolayca açılmayan, tavan ve duvar tipi olmak üzere iki türlüdür.
Tip H atölye armatürü; tavan yüksekliği fazla olan spor salonu, fabrika ve atölye gibi alanlarda terih edilmektedir. 40 cm çapında ve 1mm sacdan, kontak iticili ve soket sıkıştırma yayı, porselen duyu olan bir armatürdür. Balast, cam, tij takılabilir.
Asma tavan armatürü; duy, rozansı, kordon bulunan armatürdür.
Tip L etanj armatür; alüminyum gövdeli, şeffaf globlu, lastik contalı armatürdür. Gövdesi tozlu yerler ve nemli yerler için özel olarak üretilmektedir.
Avize armatürü ise tij uzunluğu 60-80 cm arasında değişmektedir, madeni kolları, porselen duyu bulunan armatürlerdir. N1 tipi bir kollu, N2 iki ve üç kollu, N3 tipi ise 4 ve 5 kolludur.
Tip O aplik armatürü; yapısında madeni kol, porselen duy, opal cam glob duy olan armatürdür.
Teknik Armatür Nedir Ne İşe Yarar Spor salonlarında ise akkor flamanlı ve gazlı deşarj ampul armatürü kullanılmaktadır. 40-60 cm çapında emaye kaplamalı, havalandırma düzeneği bulunan, alüminyum reflektörlü, emaye kaplamalı olup, E27 ya da E40 porselen duylu armatürlerdir. Tip SS2 armatürü ise Tip SS1’in balastlı olan tipidir.
Projektör armatürler ise; daha çok cephe aydınlatmalarında, limanlar, şantiyeler, spor salonları, depolar, müzeler, tarihi binalarda kullanılmaktadır. Acil aydınlatma armatürleri ise daha çok kaçış yolları üzerinde kullanılmaktadır. Bunun yanı sıra, elektrik kesildikten sonra en az 1 saat süreyle aydınlatma yapılabilmektedir. Bu armatürler aynı zamanda çıkış kapılarının üzerine, yönlendirme levhalarına, yangın ihbar butonları civarına, yönlendirme levhaları yakınına, dönüş noktalarına, yangın söndürücüler yakınına, seviye değişim yerlerine, çıkış kapılarının dışına, yüksek riskli alanlara, yürüyen merdivenlere, koridorlara vb. yerlere monte edilmektedir.