Günümüzde televizyon gibi görsel eşyalar keyifli saatler geçirmenin yanı sıra gündemden uzak kalmamak ve haber alma ihtiyacını gidermek için zorunlu ihtiyaçlar haline gelmiştir. Bütün evlerde televizyon bulunmaktadır.
Televizyonlar sadece salonda değil, yatak odası ve mutfaklarda da bulunan elektronik eşyalardır. Kimi zaman saatlerce başından kalkmadığınız televizyonda yayınlanan dizilerin ve programların müptelası oluruz. Sevdiğimiz dizileri, filmleri, belgeselleri izlemek için kaliteli bir uydu alıcısına ihtiyaç duyarız. Yüksek teknolojiyle üretilen yeni nesil akıllı televizyonların birçoğunda televizyona monteli uydu bulunmaktadır. Ancak bu durum sağlıklı ve net bir görüntünün sağlanmasında yeterli olmamaktadır. Bu nedenle uydu alıcısı olmayan ya da televizyonda sabitlenmiş olan uydudan memnun olmayan kişiler yeni bir uydu alıcısı almak için piyasada uygun uydu alıcısı almak için araştırma yapmaya başladılar.
Piyasada binlerce markaya ait farklı model uydu alıcıları bulunmaktadır. Bu durumda kullanıcıların hangi uydu alıcısını almaları konusunda kararsızlığa itmektedir. Uydu alıcısı alırken dikkat etmeniz gereken bazı hususlar bulunmaktadır. Uydudan gelen sinyalleri çanak anten aracılığıyla yakalayıp, görüntüye çeviren cihazlara uydu alıcısı denilmektedir. Günümüzde çok fazla teknik özelliklere sahip uydu alıcısı mevcuttur.
Uydu alıcısı seçerken bu durum sizi sıkıntıya sokabilir. Ancak kısa sürede karar vermeniz için dikkat etmeniz gereken bazı ayrıntılar vardır. Uydu alıcılarının çok sık kullanılan modelleri arasında “analog” bulunmaktadır. Gelişen teknolojiyle beraber uydu alıcılarının kanal sayıları sınırlı hale getirilmiştir. Ancak kısa sürede üretimi yapılmayacaktır. İzlemek istediğiniz kanal yayınlarını belirlemeli ve beklentinizi karşılayacak şekilde seçim yapmanız gerekmektedir. İstediğinizi belirlemek için dijital/analog, şifreli/şifresiz, hareketli/sabit anten yayınlarından hangisi olacağına karar vermelisiniz.
Uydu alıcısı alırken yaşadığınız ülkede yetki servis ağının olmasına dikkat etmelisiniz. Böylece uydu alıcısıyla ilgili bir sorun yaşadığınızda servisten yararlanabilirsiniz. Sürekli yazılım ve teknik desteğin olup olmamasına dikkat etmelisiniz. Buna uygun bir model almalısınız. Uydu alıcısının kullanımının pratik olmasına dikkat etmelisiniz. Kullanımının fonksiyonel ve kolay olması gerekir. Televizyonunuzun teknik özelliklerine uygun olan bir uydu alıcısı almalısınız. Televizyonunuz HD performansını desteleyen bir modelse eğer uydu alıcısının da HD yayını destelemesi gerekir. Yeni uydu alıcısının bir HDMI çıkışı olması gerekir.
Uydu alıcısından yayını durdurup kaydetme, internette dolaşma gibi özellikler bekliyorsanız eğer linux tabanlı uydu alıcıya sahip olmalısınız. Standart özelliklere sahip uydu alıcıları, Türksat uydu frekansına bağlanmanızı sağlayacaktır. Uydu alıcısının ara yüzü ne kadar fonksiyonel ve basit olursa sizin için de kullanımı o kadar kolay olacaktır. Böylece müşteri temsilciyle görüşmenize veya yetki ağ servisiyle iletişime gerek kalmayacaktır.
Uydu alıcısı yeryüzüne gönderilen mikrodalga formatındaki sinyallerin uydu çanağında bulunan bağlantıdan alıcıya ulaşması sonucunda sinyallerin işlenmesiyle televizyon ekranında görüntüye çevirme işlemini sağlayan aletlerdir. Aynı zamanda IP TV olarak da tanımlanan çanaksız uydu alıcılar internet bağlantınızı kullanırlar ve size dünya genelinde yayın yapan binlerce kanalı izlemenizi sağlar. Böylelikle dünyanın en kaliteli dizi, program ve filmlerini rahatlıkla net bir şekilde izleyebilirsiniz.